Warmtepomp Gelselaar

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Middels de info van onze specialisten check jij handige info over een warmtepomp in Gelselaar. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Gelselaar!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Gelselaar? Op onze website ontdek je praktische tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gelselaar?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gelselaar?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gelselaar

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Gelselaar onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten specialist is net zo relevant als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Solvis subsidie). Hoe kies ik een aangesloten vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gelselaar.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Peize.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gelselaar

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gelselaar

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gelselaar te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1900 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €4100 €1800 €2400 6 jaar
Bodem-water €15400 €3900 €4000 12 jaar
Water-water €17000 €5900 €4800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Berkelland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Berkelland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gelselaar geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 tot €4350. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de CTC EcoAir 410 + CTC Ecologic geeft jou €2.100,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 10 ACR (W/W) krijg je €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Gelselaar

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Abbega plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €310 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen