Warmtepomp Gemonde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels deze webpagina bekijk je alle informatie betreffende een warmtepomp in Gemonde. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Gemonde!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Gemonde? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je belangrijke tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek snel alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Gemonde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gemonde?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gemonde

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Gemonde cruciaal. De zoektocht naar een bedreven warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk SPRSUN subsidie). Waar vind ik een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gemonde.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Pernis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.500 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gemonde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gemonde

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gemonde uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4600 13 jaar
Water-water €18100 €5100 €4900 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sint-Michielsgestel?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Sint-Michielsgestel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gemonde geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 tot €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de CTC EcoAir 410 + CTC EcoZenith 550 staat gelijk tot €1.950,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 11 ACHT (W/W) krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Gemonde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Abbenbroek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €250 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw