Warmtepomp Gieten

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek je alle details voor een warmtepomp in Gieten. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Gieten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Gieten? Op deze pagina lees jij handige tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gieten?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gieten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gieten

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Gieten onmisbaar. De keuze van een handige specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Trane subsidie). Hoe kies ik een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €2.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gieten.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Plasmolen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gieten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gieten

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gieten vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2200 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5700 €4500 14 jaar
Water-water €18900 €4800 €4500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Aa en Hunze?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gieten kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 – €5400. Het totale bedrag hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de CTC EcoAir 520M + CTC EcoZenith i350 geeft recht op €2.100,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 28 AHR (W/W) ligt dit op €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Gieten

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Afferden plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €340 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw