Warmtepomp Ginnum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door deze website doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Ginnum. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische specificaties en check prijzen van een installateur in Ginnum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Ginnum? Op onze website doorzoek jij belangrijke aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en ontdek onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ginnum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ginnum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ginnum

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Ginnum onontbeerlijk. De keuze maken voor een erkende specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Weider subsidie). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ginnum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Poortvliet.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Intergas, Remeha, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ginnum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ginnum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ginnum vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1700 7 jaar
Lucht-water €4000 €2300 €2200 9 jaar
Bodem-water €14800 €5700 €4400 9,5 jaar
Water-water €18500 €5000 €4200 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Ferwerderadiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Ginnum is alleen aan te vragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 tot €4200. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EBLQ016(**)6W1 geeft recht op €2.150,00 subsidie en bij de Thermia Diplomat Duo Optimum G3 10 ligt dit op €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ginnum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Albergen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen