Warmtepomp Grou

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Op de tips van onze experts bekijk je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Grou. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Grou!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Grou? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je belangrijke informatie. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Grou?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Grou?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grou

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Grou onmisbaar. De keuze maken voor een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Climaveneta installatie). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grou.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rheeze.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grou

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grou

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grou te berekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1900 7 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2100 8 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €2700 10 jaar
Water-water €18800 €4300 €4700 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Leeuwarden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Grou geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €5950. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSX08P30(**) geeft recht op €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai RC (W/W) ligt dit op €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Grou

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Ansen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €385 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen