Warmtepomp Haaften

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het plaatsen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Haaften. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle belangrijke info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Haaften!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Haaften? Op deze pagina check je praktische informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Haaften?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haaften?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haaften

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Haaften onmisbaar. De keuze maken voor een ervaren vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Daikin installatie). Waar vind ik een deskundige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Haaften.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ried.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 tot €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haaften

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haaften

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haaften uit te werken.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1500 4 jaar
Lucht-water €5100 €2400 €2500 7 jaar
Bodem-water €14200 €5700 €4200 10,5 jaar
Water-water €18500 €4500 €5900 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Neerijnen?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel huizen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Neerijnen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Haaften geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2350 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHBX08(**)9W geeft jou €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5020.5 Ai RC (W/W) krijg je €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Haaften

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Arkel plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €360 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen