Warmtepomp Hee

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels deze webpagina bekijk jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Hee. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hee!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hee? Hieronder lees je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en vind vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hee?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hee?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hee

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Hee onvermijdbaar. De keuze maken voor een aangesloten vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Radson installatie). Wat is een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hee.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur s-Gravenzande.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hee

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hee

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hee te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6400 €2500 €2600 9 jaar
Bodem-water €14200 €4000 €4100 12 jaar
Water-water €17300 €5600 €4500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terschelling?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Terschelling) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Hee is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 tot €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Daikin EVLQ08(**)V3 + EHYHB08(**)V3 +NHYKOMB33(**) geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 16 krijg je €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hee

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bears plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2550 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen