Warmtepomp Bears

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts doorzoek je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Bears. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en vind de voordeligste installateur in Bears!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Bears? Via onze specialisten lees jij zinvolle tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bears?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bears?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bears

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Bears onvermijdbaar. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ACM Kalte Klima warmtepomp). Hoe herken je een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bears.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lattrop-Breklenkamp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bears

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bears

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bears vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1600 4 jaar
Lucht-water €4300 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €14100 €4600 €4800 11,5 jaar
Water-water €17100 €4000 €4600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Bears is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 – €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 5050A/RX-HMD 2R geeft jou €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec WWB21+WWSB121 krijg je €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bears

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Striep plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €295 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen