Warmtepomp Lattrop-Breklenkamp

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl doorzoek jij alle details betreffende een warmtepomp in Lattrop-Breklenkamp. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lattrop-Breklenkamp!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Lattrop-Breklenkamp? Hieronder check jij zinvolle tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en vind à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lattrop-Breklenkamp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lattrop-Breklenkamp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lattrop-Breklenkamp

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Lattrop-Breklenkamp benodigd. De keuze maken voor een bedreven vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecoforest). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lattrop-Breklenkamp.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Veenhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 t/m €21.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lattrop-Breklenkamp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lattrop-Breklenkamp

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lattrop-Breklenkamp te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1200 7 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2500 7 jaar
Bodem-water €14600 €5000 €3100 11,5 jaar
Water-water €17000 €4200 €4800 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dinkelland?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Dinkelland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Lattrop-Breklenkamp geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €5850. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCX 052HL heeft €4.900,00 subsidie en wat betreft de Heliotherm HP08S10W-M-Web heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lattrop-Breklenkamp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Driewegen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €255 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen