Warmtepomp Veenhuizen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Op warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Veenhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Veenhuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Veenhuizen? Door onze experts bekijk jij nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk à la minute alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Veenhuizen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Veenhuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veenhuizen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel complex. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Veenhuizen noodzakelijk. Het kiezen van een aangesloten installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Wolf). Hoe kies ik een degelijke installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Veenhuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Finsterwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Intergas, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veenhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veenhuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veenhuizen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2700 9 jaar
Bodem-water €14700 €4100 €3100 14,5 jaar
Water-water €18800 €5500 €4200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Noordenveld?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Noordenveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Veenhuizen is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 – €5350. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Solvis Vaero AS 8 kW staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en aangaande de CLINT CHA/ML/ST/WP 101 krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Veenhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Noorbeek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw