Warmtepomp Striep

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Op onze vergelijker check jij relevante tips over een warmtepomp in Striep. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Striep!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Striep? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Striep?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Striep?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Striep

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Striep onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakkundige installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Kleventa warmtepompen). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Striep.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Driewegen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Intergas, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Striep

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Striep

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Striep te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1500 7 jaar
Lucht-water €6700 €2400 €2800 8 jaar
Bodem-water €14400 €5100 €2700 10,5 jaar
Water-water €18600 €5000 €4700 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Terschelling?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Terschelling) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Striep is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 – €4150. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Remko HTS 260 Köln geeft jou €2.700,00 subsidie en aangaande de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0041MS krijg je €2.050,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Striep

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Miedum plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2900 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €290 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen