Warmtepomp Miedum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Middels deze webpagina vind je alle informatie voor een warmtepomp in Miedum. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Miedum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Miedum? Via onze specialisten bekijk je zinvolle tips & tricks. Druk op een onderwerp en je ontdekt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Miedum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Miedum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Miedum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Miedum noodzakelijk. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Energie EST systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Miedum.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wieringerwerf.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Vaillant, Intergas, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Miedum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Miedum

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Miedum uit te werken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1700 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5000 €3700 13,5 jaar
Water-water €18600 €5500 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Leeuwarden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Miedum geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 tot €4800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hidros LZT.252.NN geeft jou €2.650,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 06 AC (G/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Miedum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Gelselaar plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €350 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen