Warmtepomp Heemserveen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Door de info op deze pagina doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Heemserveen. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heemserveen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Heemserveen? Op onze website doorzoek je nuttige adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heemserveen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heemserveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heemserveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Heemserveen aan te raden. De keuze van een competente vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Rotex installatie). Wat is een geoefende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heemserveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur s-Heerenbroek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heemserveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heemserveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heemserveen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1300 6 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €4700 9,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €5600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hardenberg?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heemserveen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 en €5700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin EWYQ-009ACV3 geeft jou €2.150,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 32 krijg je €5.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heemserveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Beekbergen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €345 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen