Warmtepomp Heerde

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Geholpen door onze website bekijk je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Heerde. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Heerde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heerde? Op onze website vind jij nuttige tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heerde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heerde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heerde

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Heerde onmisbaar. Het kiezen van een erkende vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sirac installatie). Hoe herken je een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heerde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Saasveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €21.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone product. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heerde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heerde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heerde te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2700 9 jaar
Bodem-water €15300 €3900 €4300 10,5 jaar
Water-water €18800 €5400 €4300 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heerde?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Heerde) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Heerde kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 – €5750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EWYQ-011ACW1 geeft recht op €2.550,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 6 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Heerde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Beerze plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €275 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen