Warmtepomp Heerjansdam

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het plaatsen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Door deze website doorzoek je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Heerjansdam. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heerjansdam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heerjansdam? Middels onze expertise lees je bruikbare tips. Klik op een van de onderwerpen en vind ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heerjansdam?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heerjansdam?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heerjansdam

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Heerjansdam noodzakelijk. De keuze maken voor een aangesloten specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk SPRSUN installatie). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Heerjansdam.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Santpoort.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heerjansdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heerjansdam

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heerjansdam te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €2000 7 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3400 10,5 jaar
Water-water €18300 €4300 €4900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zwijndrecht?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Zwijndrecht) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Heerjansdam is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 en €5900. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin EWYQ-021BAWN biedt €3.250,00 subsidie en voor de Western Airconditioning TETRIS W REV HP 5.2 is dit €7.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heerjansdam

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Beets plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €3000 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €250 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen