Warmtepomp Heiligerlee

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Via deze website doorzoek jij relevante tips voor een warmtepomp in Heiligerlee. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Heiligerlee!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Heiligerlee? Via onze specialisten ontdek je nuttige informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en je vindt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heiligerlee?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Heiligerlee?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heiligerlee

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk complex. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Heiligerlee onvermijdbaar. Het selecteren van een echte vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Weishaupt-Monarch installatie). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heiligerlee.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Scheerwolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Remeha, Atag, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heiligerlee

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heiligerlee

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heiligerlee uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €3700 €3100 14,5 jaar
Water-water €18400 €4100 €5100 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oldambt?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Oldambt) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Heiligerlee is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 en €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 16 Maxi heeft €2.600,00 subsidie en voor de Alpha Innotec PWZS 62H1S heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heiligerlee

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Bentveld plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €335 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen