Warmtepomp Heinkenszand

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Heinkenszand. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Heinkenszand!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heinkenszand? Via onze specialisten achterhaal je nuttige tips en adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt à la minute alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Heinkenszand?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Heinkenszand?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heinkenszand

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Heinkenszand onontbeerlijk. De keuze maken voor een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over YORK installatie). Hoe herken je een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heinkenszand.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schermerhorn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heinkenszand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heinkenszand

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heinkenszand te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2200 7 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4000 13,5 jaar
Water-water €18400 €4400 €5500 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borsele?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel woningen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Borsele) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Heinkenszand kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €4700. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Danfoss DHP-iQ 16 Mini SP geeft recht op €2.600,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec PWZS 82H3S ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heinkenszand

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bergambacht plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €375 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw