Warmtepomp Hemelum

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina vind je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Hemelum. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hemelum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hemelum? Via onze specialisten vind je praktische tips. Klik op een van de onderwerpen en je leest binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hemelum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hemelum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hemelum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hemelum noodzakelijk. Het selecteren van een ervaren specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Kensa installatie). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hemelum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Schinveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hemelum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hemelum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hemelum uit te rekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1300 €1300 5 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2800 6 jaar
Bodem-water €15300 €3500 €4700 10 jaar
Water-water €17300 €4700 €5400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Hemelum is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 tot €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Dimplex LA 9S-TU staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SW 82H3 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hemelum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Berkhout plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen