Warmtepomp Berkhout

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Geholpen door onze website ontdek je handige info betreffende een warmtepomp in Berkhout. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Berkhout!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Berkhout? Aan de hand van de info op deze pagina lees je bruikbare tips. Druk op een item uit onze FAQ en je leest onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Berkhout?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Berkhout?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berkhout

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Berkhout cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Haier warmtepomp). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.600 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Berkhout.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lierop.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berkhout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berkhout

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berkhout te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1500 €2000 7 jaar
Lucht-water €5100 €2300 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €2600 10,5 jaar
Water-water €17900 €4000 €5300 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Koggenland?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Koggenland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Berkhout kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de ARGO AEI1G65EMX + Emix Tank 220 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en wat betreft de CIAT GEOCIAT Modular 45H krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Berkhout

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Tersoal plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €395 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen