Warmtepomp Hiaure

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten vind jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Hiaure. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare specificaties en check prijzen van een installateur in Hiaure!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hiaure? Aan de hand van de info op deze pagina check je zinvolle tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en je vindt rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hiaure?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hiaure?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hiaure

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel pittig. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Hiaure cruciaal. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climaveneta warmtepompen). Hoe kies ik een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hiaure.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sijbekarspel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot zo’n €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hiaure

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hiaure

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hiaure uit te werken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1100 5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2500 9 jaar
Bodem-water €14900 €4100 €2500 13,5 jaar
Water-water €17200 €4600 €4300 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hiaure geldt alleen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 – €4850. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de ELCO Aerotop T20 EXT geeft jou €3.150,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWCV162H3 krijg je €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hiaure

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Blessum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2950 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €325 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen