Warmtepomp Homoet

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker ontdek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Homoet. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Homoet!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Homoet? Via onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind onmiddellijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Homoet?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Homoet?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Homoet

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Homoet noodzakelijk. Het kiezen van een vakbekwame vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hudge warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Homoet.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Slijkenburg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Intergas, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Homoet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Homoet

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Homoet te ontcijferen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €2000 7 jaar
Lucht-water €6300 €2500 €2300 7 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €4200 14,5 jaar
Water-water €18600 €5900 €5100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Overbetuwe?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Overbetuwe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Homoet is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 tot €5550. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Energie EST SB12HT heeft €2.500,00 subsidie en aangaande de Clausius elite H 3-15 heb je recht op €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Homoet

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Boven-Leeuwen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen