Warmtepomp Honselersdijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het plaatsen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Honselersdijk. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle cruciale tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Honselersdijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Honselersdijk? Via onze specialisten lees jij belangrijke adviezen. Kies voor een onderwerp en bekijk meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Honselersdijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Honselersdijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Honselersdijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk complex. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Honselersdijk onontbeerlijk. De keuze maken voor een degelijke expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek iDM warmtepompen). Waar vind ik een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.250 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Honselersdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Slochteren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Intergas, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Honselersdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Honselersdijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Honselersdijk vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1500 4 jaar
Lucht-water €5600 €1900 €2300 8 jaar
Bodem-water €15100 €3800 €3000 12,5 jaar
Water-water €18700 €5000 €5000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westland?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Westland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Honselersdijk is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 en €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Energie EST SB12HT200HWFL staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en wat betreft de Clausius elite H 5-25 krijg je subsidie tot €4.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Honselersdijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bovenkarspel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €395 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw