Warmtepomp Hoofdplaat

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp. Via onze website check je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Hoofdplaat. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Hoofdplaat!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hoofdplaat? Middels onze expertise ontdek je belangrijke adviezen. Kies voor een onderwerp en je vindt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hoofdplaat?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoofdplaat?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hoofdplaat

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal moeilijk. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Hoofdplaat benodigd. De keuze maken voor een ervaren specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Inventum warmtepompen). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.250 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.000 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hoofdplaat.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Sloten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoofdplaat

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoofdplaat

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoofdplaat uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €1500 7 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5500 €4800 9 jaar
Water-water €17900 €5200 €4500 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Sluis?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Sluis) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hoofdplaat kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €5900. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST SB12plus200 geeft recht op €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Clausius Elite HC 5-25 ligt dit op €4.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hoofdplaat

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Boxmeer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €275 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen