Warmtepomp Hoog Soeren

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het laten installeren van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker lees je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Hoog Soeren. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Hoog Soeren!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hoog Soeren? Hieronder check je bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hoog Soeren?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hoog Soeren?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoog Soeren

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Hoog Soeren cruciaal. Het selecteren van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Itho Daalderop warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hoog Soeren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Sluis.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoog Soeren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoog Soeren

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoog Soeren te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1300 €1000 7 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2400 9 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €4200 9,5 jaar
Water-water €17500 €5000 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Apeldoorn?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Apeldoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Hoog Soeren geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 en €5550. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Energie EST SB12plusP geeft jou €2.500,00 subsidie en voor de Climaveneta BW-HT 0071 krijg je €3.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hoog Soeren

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Boxtel plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €345 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen