Warmtepomp Boxtel

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts ontdek je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Boxtel. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige info en tips en check prijzen van een installateur in Boxtel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Boxtel? Via onze specialisten lees jij belangrijke tips. Kies voor een onderwerp en je vindt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Boxtel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Boxtel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boxtel

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Boxtel benodigd. Het selecteren van een erkende specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check YORK warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Boxtel.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Macharen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boxtel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boxtel

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boxtel vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €1300 5 jaar
Lucht-water €5200 €2400 €2200 9 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €3100 9,5 jaar
Water-water €17900 €4000 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Boxtel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Boxtel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Boxtel geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1900 tot €4800. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30AWH006HD geeft jou €1.700,00 subsidie en m.b.t. de CLINT CWW/K/WP 21 krijg je €2.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Boxtel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ursem plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4900. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €345 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw