Warmtepomp Macharen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Macharen. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Macharen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Macharen? Op onze website ontdek je bruikbare info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en vind eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Macharen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Macharen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Macharen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Macharen aan te raden. Het kiezen van een vakbekwame expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Thermics Energie warmtepomp). Hoe herken je een betrouwbare vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Macharen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Waskemeer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Macharen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Macharen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Macharen te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1000 5 jaar
Lucht-water €6500 €2200 €2400 7 jaar
Bodem-water €14600 €4500 €2600 13,5 jaar
Water-water €17100 €5400 €5200 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oss?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Oss) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Macharen kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €4150. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 16F DUO heeft €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de SmartHeat Bravour-i 012 BWi heb je recht op €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Macharen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Eursinge plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €290 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen