Warmtepomp Waskemeer

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker achterhaal je concrete informatie voor een warmtepomp in Waskemeer. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Waskemeer!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Waskemeer? Middels onze expertise check je handige informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Waskemeer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Waskemeer?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waskemeer

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij pittig. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Waskemeer cruciaal. De keuze van een vakkundige vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sonnenkraft warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Waskemeer.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Grootschermer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.500 – €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waskemeer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waskemeer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waskemeer te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €1600 €2700 8 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €4800 11 jaar
Water-water €18100 €5600 €4000 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ooststellingwerf?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Ooststellingwerf) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Waskemeer kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 tot €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Technibel PHRIE195F staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERGA04DV* icm EHB(H)(X)04D**** krijg je subsidie tot €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Waskemeer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Oss plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €390 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen