Warmtepomp Hoogersmilde

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts vind je handige tips & tricks over een warmtepomp in Hoogersmilde. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare details en vergelijk direct alle installateurs in Hoogersmilde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hoogersmilde? Hieronder bekijk je bruikbare adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en bekijk eenvoudig verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hoogersmilde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hoogersmilde?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hoogersmilde

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Hoogersmilde aan te raden. De keuze van een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Meeting warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hoogersmilde.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Snelrewaard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Nefit, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogersmilde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoogersmilde

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogersmilde te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €2400 €2000 6 jaar
Bodem-water €15200 €4200 €3100 11,5 jaar
Water-water €18600 €5100 €5400 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hoogersmilde is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €3000 en €4900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Energie EST SB28P biedt €4.800,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BW-HT 0202 is dit €7.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoogersmilde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Breezand plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €260 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen