Warmtepomp Breezand

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Met behulp van deze webpagina ontdek je waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Breezand. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Breezand!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Breezand? Hieronder lees je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en ontdek vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Breezand?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Breezand?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Breezand

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Breezand benodigd. De zoektocht naar een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clausius warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Breezand.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Mantinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €8.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Vaillant, Nefit, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Breezand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Breezand

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Breezand te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1600 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1700 €2100 6 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €4100 14,5 jaar
Water-water €17300 €5000 €5200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Hollands Kroon) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Breezand kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 tot €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Carrier 30AWH015HD biedt €2.150,00 subsidie en bij de CLINT CWW/K/WP 91 is dit €5.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Breezand

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Valthe plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €275 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen