Warmtepomp Mantinge

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via deze webpagina lees je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Mantinge. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle relevante informatie en vergelijk direct alle installateurs in Mantinge!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Mantinge? Op onze website doorzoek je zinvolle tips. Druk op een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mantinge?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Mantinge?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mantinge

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Mantinge noodzakelijk. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Weishaupt-Monarch warmtepomp). Hoe herken je een deskundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Mantinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Waverveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mantinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mantinge

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mantinge te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2600 6 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €3800 14,5 jaar
Water-water €17600 €5700 €4400 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Mantinge is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 en €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de GREE GRS-CQ8.0Pd/NaC-K geeft recht op €1.900,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPC 05 Cool (232932) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Mantinge

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Eys plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2900 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €265 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen