Warmtepomp Hurdegaryp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Hurdegaryp. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare details en check prijzen van een installateur in Hurdegaryp!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hurdegaryp? Door onze experts bekijk je zinvolle informatie. Klik op een van de onderwerpen en vind direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hurdegaryp?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hurdegaryp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hurdegaryp

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hurdegaryp onontbeerlijk. De keuze van een handige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Tesy warmtepompen). Hoe kies ik een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hurdegaryp.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Starnmeer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Intergas, Atag, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hurdegaryp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hurdegaryp

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hurdegaryp te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1400 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €2600 9 jaar
Water-water €18000 €5500 €4800 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Hurdegaryp is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 en €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil Green e-Pack heeft €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CTA OptiHeat OH 1-18es grond/water heb je recht op €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hurdegaryp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Buitenkaag plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €300 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen