Warmtepomp Jirnsum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is: ‘warmtepomp’. Geholpen door de info van onze specialisten check je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Jirnsum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Jirnsum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Jirnsum? Door onze experts vind jij zinvolle aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt direct bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Jirnsum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Jirnsum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jirnsum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Jirnsum noodzakelijk. Het selecteren van een vakkundige specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Warmblauw warmtepompen). Hoe kies ik een deskundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Jirnsum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Striep.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Intergas, Vaillant, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jirnsum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jirnsum

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jirnsum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1300 4 jaar
Lucht-water €6300 €1900 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €4400 13,5 jaar
Water-water €18000 €5800 €4000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leeuwarden?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Leeuwarden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Jirnsum kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 tot €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AiWa 16i EVI In geeft recht op €3.000,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoPart 417 + CTC Ecologic ligt dit op €3.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Jirnsum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Collendoorn plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €270 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw