Warmtepomp Collendoorn

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten vind jij handige info betreffende een warmtepomp in Collendoorn. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare info en check prijzen van een installateur in Collendoorn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Collendoorn? Aan de hand van de info op deze pagina check je bruikbare adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek vlug alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Collendoorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Collendoorn?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Collendoorn

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Collendoorn benodigd. Het kiezen van een betrouwbare expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hautec systeem). Waar vind ik een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.500 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Collendoorn.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Miedum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Collendoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Collendoorn

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Collendoorn te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1000 5 jaar
Lucht-water €4800 €1500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €4600 €3700 12 jaar
Water-water €17700 €4100 €4300 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Hardenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Collendoorn is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQSY078B geeft recht op €6.150,00 subsidie en aangaande de Danfoss DHP-S Eco 26 ligt dit op €4.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Collendoorn

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Volendam plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €250 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen