Warmtepomp Volendam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze website doorzoek je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Volendam. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Volendam!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Volendam? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige aanbevelingen. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Volendam?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Volendam?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Volendam

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Volendam onontbeerlijk. De keuze maken voor een echte vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Volendam.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Gelselaar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Volendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Volendam

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Volendam vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €1800 €2200 6 jaar
Bodem-water €15300 €5600 €4000 11,5 jaar
Water-water €18400 €4600 €5700 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Edam-Volendam?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Edam-Volendam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Volendam is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 10 AC (230236) geeft recht op €1.750,00 subsidie en voor de Clivet WSAN-XIN 81 prm ligt dit op €2.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Volendam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oldehove plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €395 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen