Warmtepomp Jubbega

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Middels onze vergelijker lees je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Jubbega. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Jubbega!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Jubbega? Op onze website bekijk je zinvolle tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Jubbega?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Jubbega?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jubbega

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Jubbega onontbeerlijk. Het kiezen van een bedreven warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Aermec). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Jubbega.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Susteren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jubbega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Jubbega

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jubbega te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €1600 €2800 6 jaar
Bodem-water €14000 €4900 €4500 10,5 jaar
Water-water €18400 €4800 €4100 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heerenveen?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Jubbega kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 tot €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AW 11 geeft recht op €2.600,00 subsidie en bij de CTC EcoPart 435 + CTC Ecologic ligt dit op €5.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Jubbega

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Daarlerveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €390 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen