Warmtepomp Kamerik

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van gas is een warmtepomp. Op de info op deze pagina doorzoek jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Kamerik. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Kamerik!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kamerik? Middels onze expertise bekijk je zinvolle tips. Klik op een van de onderwerpen en je vindt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kamerik?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kamerik?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kamerik

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Kamerik cruciaal. De keuze van een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Auer). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.300 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kamerik.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur t Loo Oldebroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €18.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Nefit, Remeha, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kamerik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kamerik

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kamerik te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1100 5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €5400 €4400 13 jaar
Water-water €18700 €5600 €4000 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Woerden?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel huizen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Woerden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Kamerik is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 tot €4400. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Enerso AW 36 biedt €5.700,00 subsidie en met betrekking tot de Ecoforest EcoGeo 3-12, type B of C is dit €3.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kamerik

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in De Bilt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €3000 tot €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €310 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen