Warmtepomp De Bilt

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je alle informatie over een warmtepomp in De Bilt. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in De Bilt!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Bilt? Hieronder check je zinvolle informatie. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Bilt?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Bilt?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Bilt

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in De Bilt aan te raden. De keuze van een betrouwbare expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek MDV systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.500 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Bilt.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Molkwerum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 tot €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Vaillant, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Bilt

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Bilt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Bilt vast te stellen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €1900 7 jaar
Lucht-water €4500 €1600 €2500 8 jaar
Bodem-water €14400 €5800 €4000 12 jaar
Water-water €18900 €5300 €5400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Bilt?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente De Bilt) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp De Bilt is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €4850. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Carrier 61AF-030 biedt €2.700,00 subsidie en wat betreft de Enerso TWW 37 is dit €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in De Bilt

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Vriezenveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €350 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen