Warmtepomp Molkwerum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze website check je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Molkwerum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Molkwerum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Molkwerum? Aan de hand van de info op deze pagina lees je nuttige adviezen. Druk op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Molkwerum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Molkwerum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Molkwerum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Molkwerum noodzakelijk. De keuze maken voor een handige expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hudge systeem). Hoe herken je een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Molkwerum.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wilhelminadorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Molkwerum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Molkwerum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Molkwerum te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1900 7 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2100 9 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €3900 9,5 jaar
Water-water €17400 €4700 €4900 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Molkwerum geldt alleen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros WZT1002/NN/ geeft recht op €7.050,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 14 AC (G/W) ligt dit op €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Molkwerum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Ginnum plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €330 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen