Warmtepomp Vriezenveen

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels onze vergelijker doorzoek je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Vriezenveen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Vriezenveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Vriezenveen? Via onze specialisten bekijk je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vriezenveen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vriezenveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Vriezenveen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Vriezenveen aan te raden. De keuze maken voor een competente vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Heliotherm warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Vriezenveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ginnum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vriezenveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vriezenveen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vriezenveen te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1900 4 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €4900 €4100 10 jaar
Water-water €17000 €5200 €5900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Twenterand?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel woningen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Twenterand) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Vriezenveen is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 – €5150. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 20 AC biedt €2.300,00 subsidie en bij de Clivet WSN-XIN 41 is dit €1.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vriezenveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oost West en Middelbeers plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2700 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €315 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen