Warmtepomp Katwoude

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door warmtepompspot.nl bekijk je nuttige info voor een warmtepomp in Katwoude. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare details en vergelijk direct alle installateurs in Katwoude!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Katwoude? Middels onze expertise lees je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Katwoude?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Katwoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Katwoude

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel complex. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Katwoude aan te raden. De keuze maken voor een ervaren warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Cooper&Hunter). Hoe ben ik verzekerd van een handige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Katwoude.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ter Apel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Katwoude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Katwoude

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Katwoude uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1700 5 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €4000 14 jaar
Water-water €18500 €4600 €4500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Waterland?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Waterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Katwoude kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 en €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Enerso AWK-C 17 geeft jou €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aquatop T35H krijg je €5.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Katwoude

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in De Kiel plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2900 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €305 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen