Warmtepomp Kelpen-Oler

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Door onze website vind je alle informatie voor een warmtepomp in Kelpen-Oler. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Kelpen-Oler!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kelpen-Oler? Via onze specialisten vind jij praktische aanbevelingen. Druk op een van de vragen hieronder, en vind eenvoudig bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kelpen-Oler?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kelpen-Oler?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kelpen-Oler

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij pittig. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Kelpen-Oler onmisbaar. De keuze van een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Dimplex). Wat is een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kelpen-Oler.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Terband.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kelpen-Oler

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kelpen-Oler

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kelpen-Oler vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1600 4 jaar
Lucht-water €6900 €2000 €2500 6 jaar
Bodem-water €15400 €5800 €3100 11,5 jaar
Water-water €17500 €5300 €4000 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leudal?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Leudal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kelpen-Oler kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1950 tot €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWK-C 29 geeft recht op €4.900,00 subsidie en aangaande de Enerso BW 06 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kelpen-Oler

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in De Krim plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €400 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw