Warmtepomp Koedijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Met behulp van deze webpagina doorzoek jij relevante tips over een warmtepomp in Koedijk. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Koedijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Koedijk? Middels onze expertise check je praktische tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en ontdek rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Koedijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Koedijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koedijk

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Koedijk noodzakelijk. Het kiezen van een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over iDM). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Koedijk.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Tirns.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Nefit, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koedijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koedijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koedijk uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €1500 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4900 €3300 14 jaar
Water-water €17600 €5500 €4300 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Langedijk?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Langedijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Koedijk is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 en €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ES AWH11-V5+ (AVH-11V1DE-II) biedt €2.000,00 subsidie en bij de Galmet Maxima 12GT is dit €3.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Koedijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Deinum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €285 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen