Warmtepomp Deinum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Via de info op deze pagina lees je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Deinum. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Deinum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Deinum? Op onze website lees jij handige aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en je leest onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Deinum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Deinum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Deinum

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Deinum onmisbaar. De zoektocht naar een vakbekwame vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weishaupt-Monarch systeem). Wat is een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Deinum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Nieuw Scheemda.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone installatie. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Deinum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Deinum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Deinum te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €2800 9 jaar
Water-water €18000 €4700 €5400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Menameradiel?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Menameradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Deinum kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €5600. Het totale bedrag heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de CIAT EREBA 8H biedt €1.550,00 subsidie en voor de Galletti ENE025HL is dit €4.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Deinum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Waspik plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €330 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen