Warmtepomp Waspik

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker bekijk jij handige info voor een warmtepomp in Waspik. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Waspik!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Waspik? Op deze pagina check jij zinvolle info. Druk op een van de vragen hieronder, en check onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Waspik?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Waspik?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waspik

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Waspik aan te raden. De keuze maken voor een aangesloten expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek SPRSUN warmtepomp). Hoe herken je een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Waspik.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Grou.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waspik

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Waspik

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waspik te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1700 €2600 8 jaar
Bodem-water €14500 €5000 €4000 14 jaar
Water-water €17800 €4300 €5500 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waalwijk?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Waalwijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Waspik is alleen van toepassing op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 – €4650. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Technibel PHRIE197F biedt €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERGA04DV* icm EHV(H)(X)(Z)04S18D**** is dit €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Waspik

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ossendrecht plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen