Warmtepomp Nieuw Scheemda

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts bekijk jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Nieuw Scheemda. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuw Scheemda!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Scheemda? Via onze specialisten lees je belangrijke informatie. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nieuw Scheemda?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuw Scheemda?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw Scheemda

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Nieuw Scheemda onontbeerlijk. De keuze maken voor een betrouwbare installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Tesy systeem). Wat is een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nieuw Scheemda.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Wons.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw Scheemda

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Scheemda

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw Scheemda te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1700 5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2800 6 jaar
Bodem-water €14600 €4500 €4200 11,5 jaar
Water-water €17400 €5900 €4500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oldambt?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Oldambt) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuw Scheemda geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S RAS5 – RWD5 – 260L geeft recht op €2.050,00 subsidie en m.b.t. de Vaillant flexoTHERM VWF 57/4 (0010016677) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuw Scheemda

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Grou plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €285 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen