Warmtepomp Wons

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker lees jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Wons. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wons!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wons? Middels onze expertise check je bruikbare informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wons?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wons?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wons

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Wons aan te raden. De keuze maken voor een echte vakman doet niet onder voor de klus zelf. De vakman verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sirac systeem). Wat is een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wons.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Heusden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wons

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wons

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wons vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2100 7 jaar
Bodem-water €14400 €3900 €4400 9,5 jaar
Water-water €18300 €5800 €4400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wons kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 – €5350. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.B13 geeft jou €2.300,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-iQ 5 Mini SP krijg je €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wons

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rheeze plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €400 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen