Warmtepomp Krabbendijke

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker doorzoek je concrete informatie over een warmtepomp in Krabbendijke. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Krabbendijke!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Krabbendijke? Door onze experts lees jij praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Krabbendijke?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Krabbendijke?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Krabbendijke

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Krabbendijke onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakkundige installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Remeha). Hoe herken je een degelijke vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €3.000 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Krabbendijke.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Tynaarlo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 en €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Krabbendijke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Krabbendijke

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Krabbendijke te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1600 7 jaar
Lucht-water €5100 €1500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €2600 11,5 jaar
Water-water €18800 €5700 €4900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Reimerswaal?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Reimerswaal) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Krabbendijke is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €4600. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 14F biedt €2.400,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-19A (88SF015ASCPA5) is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Krabbendijke

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Diemen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen