Warmtepomp Diemen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het kiezen voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Middels deze webpagina vind jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Diemen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Diemen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Diemen? Door onze experts vind jij zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Diemen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Diemen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Diemen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Diemen cruciaal. De keuze maken voor een degelijke expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ADG Dynamics verwarming). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Diemen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuwerbrug aan den Rijn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €21.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, Remeha, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diemen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Diemen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diemen vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €1600 €2600 8 jaar
Bodem-water €14600 €5200 €4500 13 jaar
Water-water €18800 €4200 €5100 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Diemen?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Diemen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Diemen kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 – €4450. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AWR-HT /CA-E 0122 biedt €3.750,00 subsidie en bij de Galletti LEP 042PL is dit €6.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Diemen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wernhout plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €370 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen