Warmtepomp Nieuwerbrug aan den Rijn

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek jij handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Nieuwerbrug aan den Rijn. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nieuwerbrug aan den Rijn!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwerbrug aan den Rijn? Op onze website ontdek je praktische tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en je ontdekt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nieuwerbrug aan den Rijn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nieuwerbrug aan den Rijn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nieuwerbrug aan den Rijn

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Nieuwerbrug aan den Rijn cruciaal. De keuze maken voor een erkende installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Geothermik France systeem). Wat is een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nieuwerbrug aan den Rijn.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Zandhuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Intergas, Atag, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwerbrug aan den Rijn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwerbrug aan den Rijn

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwerbrug aan den Rijn te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1800 4 jaar
Lucht-water €4300 €1800 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4400 €4600 14,5 jaar
Water-water €17600 €5600 €5100 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel gezinnen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Nieuwerbrug aan den Rijn is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 en €4750. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutempo 200L WP Boiler (TAW-190 + RAW-35) geeft recht op €1.250,00 subsidie en voor de Viessmann Vitocal 300-G BW 301.B10 ligt dit op €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nieuwerbrug aan den Rijn

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Halsteren plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €305 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen