Warmtepomp Lage Zwaluwe

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten investeren in een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze website check je relevante tips voor een warmtepomp in Lage Zwaluwe. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Lage Zwaluwe!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lage Zwaluwe? Door onze experts achterhaal je praktische tips. Druk op een onderwerp en je vindt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lage Zwaluwe?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lage Zwaluwe?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lage Zwaluwe

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Lage Zwaluwe benodigd. De keuze van een vakbekwame expert doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Toshiba). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.550 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lage Zwaluwe.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ureterp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.000 – €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Vaillant, Remeha, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lage Zwaluwe

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lage Zwaluwe

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lage Zwaluwe uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1600 7 jaar
Lucht-water €4600 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €3500 14,5 jaar
Water-water €17700 €4400 €5100 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Drimmelen?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Drimmelen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Lage Zwaluwe is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 en €4900. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCP 061PL heeft €6.100,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-45A (88SF0451SDPA1) heb je recht op €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lage Zwaluwe

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Dongen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2900 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €320 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen